Vaikka olen itsekin vasta-alkaja Mixed Median parissa, halusin kirjoittaa aloittelijoille suunnatun postauksen asiasta. Mixed media on kiehtonut minua pitkään, mutta jotenkin en ole uskaltanut heittäytyä sen maailmaan vain kokeilemalla niin kuin minulla yleensä on tapana.
Huomasin myös että perustietoa mixed mediasta ja erilaisista mömmöistä on vaikea löytää ainakin suomeksi ja askartelijan näkökulmasta. Toivottavasti siis tästä postauksesta on hyötyä monelle sellaiselle, joka on aloittelemassa massojen ja mömmöjen maailmassa. Ja tosiaan kirjoittelen tätä aloittelijana, joten jos kokeneempana löydät virheitä tekstistä, laita toki kommenttia. :)
Tämä taulu on valmistunut Taru Jehkosen Flowers on Canvas kurssilla. |
Aloitetaan sillä, mitä mixed media tarkoittaa. Se tarkoittaa sekatekniikkaa eli sitä että samaan työhön yhdistellään erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Mixed mediassa vain oma mielikuvitus on rajana, sillä voit yhdistää erilaisiin maalaustekniikoihin vaikka leikkeitä lehdistä, nappeja ja neppareita, luonnon materiaaleja...
Itse olen tykästynyt mixed mediaan juuri siksi, että se on kokeilua eikä valmiissa muotissa tarvitse pysyä. Parhaimmillaan se on terapiaa luovuuden muodossa. Epäonnistumisia ei kannata pelätä, sillä työt ovat vain sinua itseä varten. Itse tykästyin aloittelemaan mixed media kokeiluja art journaliin, sivut ovat vain minulle itselleni ja jos jostain sivusta tulee kammottava, ei siihen tarvitse koskaan palata. Toisaalta olen todennut, että epäonnistunutta sivua ei tällä tekniikalla tule, silä aina voit lisätä kerroksia kerrosten päälle ja peittää näin ne asiat joista et pidä.
Mitä sitten tarvitsee mixed median aloittamiseen? Alla käyn läpi sellaiset tarvikkeet, jotka itse koin oleellisimmiksi hommaa aloittaessa. Kannattaa kuitenkin muistaa ettei tämänkään tarvitse olla välineurheilua eli luovuutta ja olemassa olevia matskuja käyttäenkin saa varmasti aikaan jotain upeaa. Jos harrastat jo paperiaskartelua sinulla voi olla varastoissasi mixed mediaan sopivia tuotteita, kannattaa katsoa siis omat jemmat läpi mixed media -mielellä.
Toisaalta, mömmöjen ja massojen hankkiminen voi antaa uusia ulottuvuuksia myös paperiaskarteluun, esim. kortteihin ja skräppileiskoihin saa niillä upeita efektejä.
Toisaalta, mömmöjen ja massojen hankkiminen voi antaa uusia ulottuvuuksia myös paperiaskarteluun, esim. kortteihin ja skräppileiskoihin saa niillä upeita efektejä.
GESSO
Kuva: Rangerink.com |
Gesso on yleispohjustusaine, jota esim. taiteilijat käyttävät huokoisilla pinnoilla estämään värien liiallisen imeytymisen pohjaan. Samalla gesso antaa väreille hyvän kiinnitysalustan. Gesso ei imeydy alustaan vaan kovettuu sen pinnalle, näin ollen se myös vahvistaa olemassa olevaa materiaalia. Gessolla voi pohjustaa niin paperia, kanvasta, puuta, pahvia, puuvillakangasta jne.
Gessoja saa monenlaisina. Tavallinen valkoinen gesso on tyypillisin, se on myös edullista ämpäreittäin ostettuna taidetarvikekaupoista. Gessoista kirkas (clear) on ehkä aloittelijalle monipuolisin, sillä se ei peitä mitään mutta antaa pinnan. Saatavilla on myös esim. mustaa gessoa. Gessoista löytyy myös ns. heavygesso, joka on rakenteeltaan paksumpaa ja sen tarkoituksena on antaa työskentelypohjan lisäksi rakennetta eli tekstuuria pintaan. Tämä onnistuu erilaisilla levitysvälineillä palettiveitsestä seveltimeen, vanhaan luottokorttiin tai vaikka kuplamuovin palaan. Sen lisäksi että esim. maaleja ja mistejä voi sekoittaa suoraan gessoon, voi gesson päälle tosiaan myös maalata, piirtää tai leimata. Pinta ottaa hyvin vastaa erilaiset materiaalit.
MOD PODGE/ GEL MEDIUM
Kuva: Rangerink.com |
Mod Podge ja erilaisest mediumit ovat tarkoitettuja pinnoittamaan, sinetöimään ja kiinnittämään asioita. Mod Podge (tai vastaava decoupage-liima) toimii loistavasti asioiden kiinnittämiseen, eli sitä voi käyttää liiman tavoin esimerkiksi liimaalalla paperia ja kiinnityksen voi varmistaa vielä laittamalla kerros päälle. Mod Podgen haittapuoli on tyypillinen liiman haju (joita gel mediumeissa ei ole). Niin Mod Podgeissa kuin mediumeissa on erilaisia vaihtoehtoja, esim. kiiltävä tai matta pinta.
Gel mediumit ovat Mod Podgeja monipuolisempia, ne tekevät samat asiat kuin Mod Podge mutta mediumeja voi sekoittaa myös esimerkiksi akryylimaaleihin erilaisten efektien aikaansaamiseksi. Gel mediumilla voi myös esimerkiksi tehdä valokuvasta kuvansiirtoja. Jotkut mediumit ovat todella vahvoja ja niillä voi kiinnittää isojakin elementtejä teoksiin.
Mediumeissa on myös sävytettyjä vaihtoehtoja, niillä saa työhön esimerkiksi vanhanaikaisen seepian sävyisen pinnan.
Kuva: Joanns |
PASTAT
Pastoja on hyvin paljon erilaisia, esim. hiekkapastaa, halkeilevaa pastaa, lumiefektipastaa, ruostepastaa jne.. Pastojen kanssa aloittelijana itse ainakin hämmennyin helposti. Näin jälkiviisaana sanoisin, että hanki aluksi yksi pasta ja opettele mitä pastalla saa aikaiseksi. Suosittelen aloittamaan ihan peruspastasta tai jos haluat jotain erikoisempaa, hanki pasta joka halkeilee kuivuttuaan (crackle paste). Kun pääset sisälle mixed median maailmaan, voi erilaisia pastoja hankkia myöhemmin. Jotkut merkit valmistavat myös pienien purkkien "kokeilupakkauksia", näissä toki litrahinta on kalliimpi mutta ovat näppäriä silloin kun haluat kokeilla useampia pastoja tai käytät niitä hyvin harvoin.
Pastoja löytyy myös värillisinä ja erilaisilla efekteillä (esim. ruoste, betoni...).
Kuva: Rangerink.ocm |
MAALIT JA VESIVÄRIT
Kuva: Modulor.de |
Aloittelija pääsee hyvin alkuun vesiväripaletilla ja muutamalla akryylimaalipurkilla. Jos haluaa pitää purkkikokoelman maltillisena, kannattaa miettiä yhteensopivat värit tarkkaan. Todella edullisia akryylimaaleja saa esimerkiksi tigeristä ja ne ovat vallan passelit. Itse suosin kuitenkin Daler & Downeyn Graduate akryylimaaleja (edullisia mutta laadukkaita) sekä Dulysion maaleja joissan on mieletön pigmentti ja maali on hieman juoksevampaa, joka helpottaa mielestäni hieman työskentelyä. Akryylimaaleissa on myös erikoismaaleja saatavilla, esim. metallin hohtoisia.
Vesiväreihin suosittelen panostamaan hieman, sillä pigmenttiä täytyy olla. Suosittelen Priman Watercolor Confections vesivärejä, mielestäni niissä on oiva hinta-laatusuhde ja väriskaala.
Kuva: Primamarketinginc.com |
MISTIT, DABBERIT JA MUSTEET
Kaikki tähän kategoriaan kuuluvat ovat mielestäni extraa, toimeen tulee ilmankin.
Muste ja muutama leimasin on sellainen jota eniten näistä suosittelen aloittelijalle, sillä niillä saa kivoja efektejä aikaiseksi. Dabberit ja mistit antavat kyllä upean viimeistellyt lopputuloksen, mutta vaativat hieman harjoittelua että niillä saa sellaista jälkeä kuin tavoittelee. Nämä kannattaakin siis laittaa ostoslistan loppupäähän. Musteita on loputon määrä, aloittelijalle suositten perusmustaa achival ink mustetta. Erilaiset musteet käyttäytyvät hieman eri tavoin, enkä lähde niitä nyt tässä avaamaan. Kannataakin perehtyä erilaisten musteiden toimintaan huolellisesti ennen niiden hankkimista, youtube on tässä(kin) oiva kanava oppia lisää. Itselläni on käytössä enimmäkseen tuo yllämainittu Archival Ink sekä Distress Ink ja Distress Oxide -musteet.
Kuva: Simonsaysstamp |
Mistit ovat erilaisia suihkepullossa olevia värejä, niitä voi käyttää pullosta suihkuttamalla, siveltimellä tai suihkepullon putkella tippoja tiputtelemalla. Eri valmistajat tekevät hieman erilaisia mistejä, eroja voi olla niin pigmenteissä kuin väriskaalassa, mistejä löytyy mattana ja glitterinä. Vaihtoehtoja siis on. Dabberit ovat tuputin pulloissa olevia värejä. Ne ovat oikeastaan mistien ja leimasin musteiden välimuoto. Näiden molempien käyttöön löydät vinkkejä mm. youtuben ihmeellisestä maailmasta.
Kuvat: TheFunkieJunkieBoutique ja Pinterest
KYNÄT JA VAHALIIDUT
Kynistä oleellisimmat mixed media töissä ovat mielestäni musta tussi (suosittelen Pilot twin marker tai Pilot Super Color Marker) sekä valkoinen geeli- tai maalikynä (suosittelen Sakura Gelly Roll ja Sharpie paint). Musta ja valkoinen siksi, että näillä molemmilla saa hyvin korostuksia ja yksityiskohtia aikaiseksi.
Myös erilaiset vahaliidut soveltuvat Mixed mediassa käytettäväksi. Ne ovat tosin extraa eikä niitä kannata heti ensimmäisten joukossa hankkia. Vahaliiduista suosittelen Faber Castellin gelatoksia tai Distress Crayons -vahaliituja. Nämä kyseiset merkit toimivat hieman eri tavoin ja kannattaakin perehtyä asiaan vaikka Youtuben vertailuvideoiden avulla ennen varsinaista ostopäätöstä.
Kuva: Faber Castell |
Aloittelijan mixed media -tarvikelista:
- Sivellin litteä (tai useampia) (tigeristä löytyy halvalla!)
- Palettiveitsi
- Musta tussi
- Valkoinen geeli- tai maalikynä
- Art journal -kirja/vihko tai esim. kanvastauluja (niitäkin saa tigeristä)
- Gesso (ainakin kirkas, halutessasi myös muita vaihtoehtoja)
- Gel Medium tai Mod podge
- Pasta, perus valkoinen tai vaikka halkeileva
- Akryylimaaleja (tai vesivärit)
- Vedenkestävä leimasinmuste (esim. archival ink) ja leimasimia
- Lämpöpuhallin kuivattamisen (muutoin joudut pitämään piiitkiä taukoja), suosittelen Ranger heat it craft tool -puhallinta.
Nämä ovat extraa:
- Mistejä
- Dabbereita
- Sabluunoita (esim. leimasin musteiden kanssa käytettäväksi)
- Vahakynät
- Värillisiä musteita (archival ink, distress ink, distress oxide)
Kun materiaalit ovat kasassa, pääset hommassa alkuun vaikka youtube videoita katselemalla. Käytä esimerkiksi hakusanaa "mixed media basics". Itse sain lopullisen kipinän mixed mediaan Taru Jehkosen Flowers on Canvas -kurssilta. Niinpä suosittelenkin osallistumista jollekin kursseille!
Jos kaipaat lisää mixed media vinkkejä tai vaikka tutoriaaleja aloittelijalta aloittelijalle, laita kommenttia siitä mitkä aiheet kiinnostavat.
TallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallenna
0 comments:
Post a Comment