Kuinka aloittaa kalenterin tuunaus?

Viime aikoina tämä kalentereiden tuunailu on saavuttanut Suomessa melkoista suosiota, harrastajat ja asiasta kiinnostuneet ovat löytäneet toisensa ainakin tuolla sosiaalisessa mediassa.
Facebookista löytyy Suomen ensimmäinen plannerryhmä Planner Lovers Finland, jossa on tullut pyörittyä jo pitkään ja tuo yhteisö on vienyt minut mennessään. :) 


Muista kurkata myös PLF:n nettisivut, sieltä löytyy kaikkea ihanaa!
Facebookista löydät myös Kalenterimania -ryhmän, sielläkin kannattaa käydä kurkkaamassa meininkiä.Aivan ihana tämä harrastus, olen saanut sen kautta elämääni uusia ihania ihmisiä. 
Ryhmässä käydään inspiroivaa keskustelua, mutta aina uutta harrastusta aloittaessa saattaa uudet harrastajat ajautua tilanteeseen jossa tietotulva on mahdoton eikä tiedä mistä aloittaa. Olen tähän postaukseen koonnut muutaman linkin josta voisi olla apua harrastuksen aloittamisessa.Aivan ensimmäiseksi kannattaa selvittää kaikki erilaiset vaihtoehdot joita on olemassa, sillä niitä on lukuisia. Hyvä suomenkielinen postaus erilaisista vaihtoehdoista löytyy PLF blogista, Planners 101 - Koot ja muodotPostauksesta löytyy paljon asiaa erilaisten kalentereiden ja plannereiden ominaisuuksista. Jos englannin kieli sujuu, kannattaa kurkata Plannerism:n postaus Find your perfect planner tai Plannerpug:n How to choose a planner.
Usein blogeissa viitataan kalentereiden tuunaamisen alkeisiin sanalla planning 101, tuota kannattaa käyttää esimerkiksi google haussa. Valitettavasti suurin osa lähteistä on englanninkielisiä. Viimeaikoina on kuitenkin alkanut erilaisiin blogeihin ilmestyä myös suomenkielisiä artikkeleita. 

Omassa blogissani pyrin kirjoittamaan säännöllisesti tuunauksesta, löydät ne kaikki kalenterin tuunaus -tunnisteen alta. Kannattaa kurkistaa myös PLF blogin Planning 101 -postaukset, tuolta löytyy runsaasti tuunauksen aloitukseen vinkkejä ja tietoa. Samasta blogista löytyy myös planner-suomi-planner sanakirja, josta on apua  kun uusia termejä tulee vastaan jatkuvasti.  Myös Santun majan kalenteripläjäys ja kalenterikoriste-postaus on kivoja suomenkielisiä postauksia. Itse käytin paljon Philofaxy sivustoa tiedon lähteenä kun aloittelin harrastusta. Philofaxyssa on yksityiskohtaista tietoa etenkin binder ring eli avattavilla renkailla toimivista plannereista. Myös englannin kielisissä blogeissa löytyy aika paljon postauksia harrastuksen aloittamisesta, Plannerbugin Planning made easy ja How to start using a paper planner sisältävät paljon oleellista tietoa, samoin Gala Darlingin Filofax -postaus sekä Miss Trenchcoatin How to start a filofax.
Youtube on loistava lähde löytää ideoita ja tietoa plannereista. Hakusanoina kannattaa käyttää mm. "Plan with me", "planning", "planning 101", "planner setup" sekä eri plannereiden tuotemerkkejä kuten "kikki k", "filofax", "erin condren", "happy planner", "midori", "fauxdori" jne. 
Suosikki videoista kannattaa tehdä soittolistat ja mielenkiintoisia kanavia kannattaa tilata, näin on helppo palata uudelleen videoihin, sillä niitä tuntuu olevan todella vaikea löytää enää uudelleen. 


Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että vaikka kaikkea ihanaa tulee vasta ja haluaa  kaikki-mulle-heti-nyt, kannattaa hieman ihmetellä ja odottaa. Mieli saattaa matkan varrella muuttua useamman kerran. Kannattaa aloittaa vaikka tuunamalla olemassa olevaa kalenteria tai tehdä kokeiluja ruutuvihkoon siitä, mitä toivoo kalenterisivuilta ja muulta sisällöltä. Näin vähitellen saat käsityksen siitä, mikä on oma juttu ja säästät huomattavasti kun et osta kallista planneria tai kalenteria hetken mielijohteesta. 

Ei muuta kuin tuunaamaan! :)

- - - - - - 

Sorry my english readers. This post only in Finnish and it's about how to start planning. 
Check out all the links if you are interested. Ei kommentteja